Wednesday, February 11, 2015

Iki sanatci ve sira disi a$klari / "Lovers - The Great Wall Walk"

En güzel şey sevmek. Sanırız bu konuda hepimiz hemfikiriz ? Eğer bu fikri kabul ediyorsak konuyu bir kez daha , şahane bir örnek ile hatırlamakta hiçbir sakınca yok .
En güzel şey "sevmek". Var olma sebebimiz !

Marina Abramović sıradışı bir sanatçı. 1974 yılında gerçekleştirdiği “Rhythm 0″ adlı performansında bir galerinin ortasında durarak önüne çeşitli objeler yerleştiriyor. Bunlar arasında makas, tabanca, ip, zincir, gül, jilet benzeri 72 farklı obje var.

Objeler ve Marina’nın önünde ise “sanatçıya istediğinizi yapabilirsiniz” yazıyor. Performans sırasında izleyiciler önce Marina’ya dokunuyor, öpüyor, gülü hediye ediyor; sonra ise vahşileşerek üstünü yırtmaya, boynunu jiletlemeye, ona korkunç derecede zarar vermeye başlıyorlar. Bu sürede sanatçı kıpırdamıyor. 6 saat sonunda birisi tabancayı eline aldığında galeri sahibi geliyor ve “gösteri bitti” diyor. Marina kan revan içerisinde performans konsantrasyonundan çıkıyor ve izleyicilerin üzerine yürümeye başlıyor. İnsanlar, kendi yarattıkları vahşetten koşarak kaçıyorlar…

Marina Abramović, yine bir performans sanatçısı olan sevgilisi Ulay ile 1975 yılında tanışıyor. İki sevgili büyük bir aşk yaşıyorlar ve birlikte oldukları yıllar içinde birçok farklı iş, eser yaratıyorlar.

Ulay ve Marina Abramovic Imponderabilia (1977) adlı çalışmalarında kapı eşiğinde tamamen çıplak olarak durdular. İnsanların kapıdan geçebilmeleri için aralarından sıkışarak geçmesi gerekiyordu ve yüzlerinin hangisine bakacağını seçeceklerdi.


Breathing In/Breathing Out (1977) adlı çalışmalarında Marina Abramovic ve Ulay oksijenleri bitene kadar birbirlerinin nefeslerini içlerine çektiler. Performans, her iki sanatçının da bayılması ile 17 dakika içinde sonlandı. Çalışmada, bireyin başka bir bireyin hayatını absorbe etme, değiştirme ve yok etme düşüncesi aktarılıyor.  
Marina Abramović ve Ulay, diger bir performanslarında Freeing the Voice  (1978) karşılıklı olarak dizlerinin üstüne çökerek birbirlerinin gözlerine bakmaya başlarlar. Önce aynı monoton sesi çıkarırlar ama zamanla bu bir yarışa döner: Kim daha yüksek bir sesle ve daha uzun bir süre boyunca bağırabilecek, haykırabilecek ve çığlık atabilecektir? İlk pes eden Ulay olur. Abramović sesi kısılana kadar bağırdıktan sonra ilk pozisyonlarına dönerler.










Rest Energy (1980) adli performansda , Marina’nın hayatı sadece Ulay’ın çekim gücüne bağlı ve bu süreci üzerlerine yerleştirdikleri mikrofon ile seyirciye yansıtıyorlar.


İkilinin o yıllarda en büyük hayallerinden biri ise Çin Seddi’nde bir performans sergilemekti. Bu performansın amacı Marina'nın Çin Denizi tarafından , Ulay'ın Gobi Çölü tarafından yola başlayıp Çin Seddinin tam ortasında buluşup evlenmekti. Çift yıllarca izin almak için uğraştıktan sonra performansı gerçekleştirmek için fırsat buluyorlar ama “ufak” bir sorun çıkıyor. Marina, Ulay’ın kendisini aldattığını ve diğer kadının hamile olduğunu öğreniyor. Hamilelik durumundan dolayı ilişkilerini bitirme kararı alıyorlar. Ve bunu yılardır bekledikleri ruhani performansın ardından yapmaya karar veriyorlar. İki sevgili, Çin Seddi’nin farklı taraflarından tam 90 gun suren yürüyüse başlıyorlar . 





Günlerce, kilometrelerce süren yolculuktan sonra ortada buluşuyorlar. Birbirlerine son kez bakıyor, sarılıyor, dokunuyor ve ayrılıyorlar.






















Bu ayrılık tam 21 yıl sürüyor. 2010 yılında Marina, New York’ta “The Artist is Present” performansını gerçekleştirirken, birden Ulay çıkıp geliyor… Aşk eksenindeki en anlamlı yüz ifadelerini, özlemi, sevgiyi çiftin yüz ifadelerinden izliyoruz…

“The Artist is Present”, Marina Abramović’in 2010 yılında gerçekleştirmeye başladığı performansıdır. Sanatçı, günlerce oturduğu yerden kalkmaz ve karşısına gelen insanlar ile “bakarak” iletişim kurar. Örneğin bir performansı tam 736 saat sürmüstür !
                                                                        Alinti buradan

Monday, February 9, 2015

Dogal ve stil sahibi : Ahsap Paletler

Son yillarin vazgecilmez dekorasyon trendlerinden biri dogaya donus . Dogadan ilham alan tasarimlar ve sade formlar , ahsabin sicakligini ve dogalligini yasatacak rustik gorunumlu mobilyalar , bambu ve koton gibi dogal dokularin kullanildigi stillerde ahsap paletler bosrolde olmali diye dusunuyorum .
Nakliye islerinde kullanilan ahsap paletler , birkac rotusla sicak , cosy ve davetkar evlerde zamansiz tasarimlara yer veren stillere uyarlanmasi hic de zor degil ...

Bir Japon felsefesi olan ve dekorasyonda da benimsenen Wabi Sabi'nin temelinde basitlik , sadelik , dogallik ve her seyi oldugu gibi kabullenmek var . Ayni basit bir palet yatak gibi , onemli olan malzemenin dogalligi ...







Dogalliktan yana , gozu yormayan ve fonksiyonel tasarimlarla rahatligin on planda oldugu Iskiandinav stili dekorasyon icin ahsap paletler ideal bir secenek . 






Deneyimsel , eklektik , rahat , renkli ve kolayca sekil degistirebilen Bohem dekorasyon , evlere hareket ve ozgurluk katan bir dekorasyon stili . Ahsap paletleri bohem stilinde kullanmak istiyorsaniz malzemeyi oldugu gibi birakin , uzerini rengarenk tekstiller ve patchwork yastiklarla donatin yeter . 







Kir hayatini cagristiran , davetkar , sicak ve samimi bir tarz olan Country stilinde ahsap , tahta ve hasir gibi malzemelerle yapilmis mobilyalar , beyaz rengin hakimiyeti ve floral desenli ev tekstilleri on planda . Paletlerinizi ham ahsap olarak tutabilir veya beyaz renk uzerinde renkli tekstiller kullanabilirsiniz .





Yenilikcilik ve yaraticiligin izlerini tasiyan eklektil stilde , kullanacaginiz ahsap paletleri dogal renginde kullanin ya da ust uste koyun ve uzerine bir silte atin yeter ...








Vintage endustriyel stili maskulen , mekanik ve deneysel bir dekorasyon tarzi . Endustriyel objelerin domine ettigi  bu tarz evler genelde eski binalarin dokusu korunarak renove edilmesiyle hayata geciyor . Ahsap paletlerinizi metal plakalar ve tekerlekler ekleyerek bu gorunumu kolayca yakalayabilirsiniz . 





Wednesday, February 4, 2015

En Guzel Cati Katlari / Beautiful Loft Apartments From All Over the World

Yurtici ve yurtdisindaki ev tercihlerimiz hep zevkimize hitap edicek turdendi ama cati katinda yasama hayalimden hic vazgecmedim . Hele bu cati katinin Paris'te oldugunu ve gokyuzunu izleyebilmem icin tavanda devasa bir penceresi oldugunu dusunmek , hayalimi son derece keyifli bir hale getiriyor ^_* 

Bugun apartmenttherapy blogunun arsivinden derledigi , tour-10-beautiful-loft-apartments-from-all-over-the-world yayinini gorunce bu guzel daireleri sizlerle paylasmak istedim .
  

Sunday, February 1, 2015

Haftasonu / WEEKEND


Kapali bir hava , gri bulutlar , kuvvetli ruzgar , insanin icini titreten bir soguk :( Boyle bir havada ne yapilir :
Alirsin okumakta oldugun eseri , yaninada kahve ya da cay , bir guzel kurulursun koltuga , dalarsin kitaba , gozun yorulunca ara sira disariyi seyredersin . Ya da guzel bir film izlersin , olmadi " Ruzgarli havanin kuytusu , yagmurlu havanin uykusu " atasozunde buyruldugu gibi battaniyenin altina kivrilip bir guzel uyursun ;-)

Bu cok zevkli aktiviteleri keyifle yapmaniz dilegiyle ... MUTLU PAZARLAR , Ho$geldin $UBAT ; yeni umutlar , A$K , mutluluk getir ...