Noel ve Yilbasi gunlerinin en buyuk keyfi geleneksellesmis lezzetler , akla gelen tat ise sofralarin bas taci hindi . Icinin dolduruldugu malzemelere gore farklilik gostermekle beraber hindi Dunyadaki tek tercih degil . Mesela ABD'nin en eski sehirlerinden Boston'da yasayanlar , Noel zamaninda hindi yerine firinda istakozu tercih ediyor . Kitanin kuzeyine , Kanada'ya uzanildiginda ise Noel sofrasinin en onemli unsuru olan hindi dolmasi , olmazsa olmaz gravy sos , patates puresi , salata ve turtalarla sofralardaki yerini aliyor . Noel'de asirlar boyu kaz ve yabani domuz yenilirken Amerika'nin kesfiyle hindi gelenegi Ingiltere'ye de tasinmis , Ingiliz gelenekleriyle firinlanmis hindi ya da kazin yani sira firinlanmis patatesler , bogurtlen sosu , Noel pudingi gibi vazgecilmez tatlar var . Almanya , Fransa ve Avusturya'da kaz ve domuz eti ilk sirada tercih edilse de sigir eti ve tavuk da cesitli recetelerle sofralara tasiniyor . Guney yarimkurede Brezilya ve Porto Riko'da borulceli pilavla muz yapragina sarili ' yuka ' ve et gibi mevsimsel spesiyalleri , seftali ve ananas dilimleriyle suslenmis hindi , Meksika'da aci sofralara tasiniyor . Japonlar bu donemde de deniz mahsullerinden vazgecmiyor ; sebze ve deniz urunleriyle hazirlanan ' osechi ' denemeye deger bir lezzet .
Ana yemekleri gecip iceceklere baktigimizda ilk akla gelen recete Kis sogugunda cok iyi giden Eggnog . Noel'e ozgu bu yumurtali , kremali ve romlu icki , gercek bir lezzet ve enerji bombasi . Wassail , yine Nole'de tercih edilen baharatli bir icki . Ismini Eski Ingilizce'de ' Sagliga ' anlamina gelen ' Waes Haeil ' den aliyor . Noel pazarlarinda stantlarin bir numarali unsuru olan tarcin , karanfil ve elma aromali sick sarap gelenegini de atlamamak lazim .
Kaynak buradan
ohhh içim bihoş oldu ya,
ReplyDeleteteşekkürler ayfer
Eminim daha mukemmmel lezzetler sofranizi susleyecek Yilbasi gecesi ;)
Delete