Wednesday, February 15, 2012

Dali olmakla deli olmak arasındaki ince bıyık / SALVADOR DALI


Gercekle gercek ustunun birlestigi yere adini yazdirmis bir ressam..Hayatini bir dahi oldugunu kanitlamaya adayan, takma adi 'Avida Dollars' yani 'Para Goz' olan, cekirgelerden ve olmekten cok korkan hatta ayaklarini da cok cirkin bulan ama daha onemlisi 20.yuzyilin en onemli sanatcilarindan biri o... SALVADOR DALI...
Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi Tophane-i Amire'de 'Ilahi Komedya','Gala ile Aksam Yemegi','Surrealizm Izleri' serilerinin yer aldigi Salvador Dali Sergisi'ni 24 bin kisi ziyaret etmis.Sergi 26 Subat 2012 tarihine kadar devam edicekmis. Eger hala gitmediyseniz firsat yaratip gormenizi oneririm, keske Istanbul'da olsaydim, kacirmazdim. Iste sergilenen eserlerden bazilari....
ILAHI KOMEDYA
Dante'nin bu uzun soluklu siirinin guzelligi, tum duyulara hitap eden zengin ve karmasik benzetmeleri, ayrintili bir sekilde betimlenen mekanlari ve butun yonleriyle karakterize edilen kisileriyle, yuzyillar boyunca bir cok sanatciyla birlikte Salvador Dali'ye de ilham kaynagi olmustur.
1950'li yillarin baslarinda Dante'nin 700. dogum gunu serefine Dali'den Ilahi Komedya'yi resimlemesi istenmis, yaratici ve ozgun yorumuyla Dali esi bulunulmazligini ortaya koymustur.



Ilahi komedya, sanat otoritelerince Dali'nin sadece en cok eseri icinde barindiran bir sanatsal calismasi degil ayni zamanda onun sanatsal gelisiminin bir cesit ozeti olarak da algilanmistir.
SURREALIZM IZLERI
Surrealizm izleri Dali sembolizminin ve surrealizminin ornek niteligindeki calismalari olarak kabul edilmistir.Burada yer alan koltuk degnekleri, saatler, kelebekler, Gala ve Dali'nin kendisi, sanatsal izligine isik tutan onemli sembollerdir.



Kaynak: Deniz Öner / Kültür Sanat  25 Ocak 2012

4 comments:

  1. Dali müzesini İspanya ' da gezme ve harika eserleri yerinde görme fırsatım oldu , bu nedenle çok şanslıyım . Fırsat bulursam İstanbul'dakine de gitmek isterim . Verdiğin güzel bilgiler için teşekkür ediyorum canım , sevgiler.

    ReplyDelete
  2. Zeynepcim Istanbul'daki sergiyi kacirdigima uzulmustum ama hatirlatman iyi oldu, belki birgun bende o sansi yakalayip, muhtesem eserleri yerinde gorebilirim. Sevgiler

    ReplyDelete
  3. sanatin zirvesinde, Dali Dolu bir adam iste:))
    keske orda olup birlikte gezebilseydik, opuyorum

    ReplyDelete
  4. Keske Istanbul'da birlikte olsaydik neler yapardik, Dali sergisi de guzel bir detay olurdu :(

    ReplyDelete