Saturday, February 25, 2012

Mutlu evliligin sirri!

Bu yazi Jenna Mccarthy'nin evlilige dair bir konusmasinin ozeti. Mutlu evliligin sirrini merak ediyorsaniz okuyun.
Her yil milyonlarca cift, hayatlarinin geri kalanini beraber gecirmek ve omur boyu baska kimseyle sevismemek uzere yasal ve manevi bir karar veriyor.
Erkek yuzuk, kadin elbise aliyor; alisverise cikip bir suru masraf yapiyorlar.
Buyuk gun geldiginde ailelerinin ve gelinin babasinin eski is ortagi gibi ilgili ilgisiz insanlarin huzurunda fakirligin, oldurucu bir hastaligin veya sefil bir hayatin birbirlerine olan adanmisliklarina ve sonsuz asklarina ket vuramayacagina dair soz veriyorlar.
Bu iyimser gencler menopozda, andrapozda ve 20'ser kilo almis halleriyle, ikisinden birinin bu dunyadan gocup gidecegi o uzak gune kadar birbirlerine deger vericeklerini garanti ediyorlar.
Ancak istatistiklerden biliyoruz ki bunlarin yarisi 10 yil icinde bosaniyor.
Yarisi da bosanmiyor. Onlar evlilik yildonumlerini unutmaya, tatile nereye gidecekleri veya tuvalet kagidinin yonu konusunda tartismaya devam ediyorlar.
Bazilari da var ki...Kati gidalari cigneyemez hale geldiklerinde bile birbirlerinden hala keyif almayi beceriyor.
Evliligin neden yurumedigini anlamak icin iki kontrol gruplu bir arastirmaya gerek yok: Saygisizlik, sikilganlik, Facebook'da cok fazla vakit gecirmek, baskalariyla sevismek...
Tum bunlarin tam tersine de sahip olunabilir tabii: Saygi, heyecan, kopuk bir internet baglantisi, cok cok sıkıci tek eslilik...
Ne var ki evlilik yine de berbat gidebilir.
Peki...Evliligini yurutebilen, yan yana mezarlarda yatmayi basaran ciftler bunu neye borclu?
Ortak yanlari ne? Neyi dogru yapiyorlar? Onlardan ne ogrenebiliriz? Ve...Hala tek basiniza mutlu bir sekilde uyuyorsaniz, neden bundan vazgecip hayatinizin geri kalaninda sinirini bozabileceginiz o ozel insani aramalisiniz?
Arastirmacilar mutlu ciftleri izlediler ve her hareketlerini analiz ettiler, sefilleri oynayan arkadaslarindan onlari ayiranin ne oldugunu anlamaya calistilar.
Ortaya cikti ki basari hikayelerinin, baska insanlarla sevismemenin otesinde ortak noktalari var.Ornegin, en mutlu evliliklerde kadin kocasindan daha zayif ve iyi gorunumlu.
Bunun evlilikte saadete varacagi ortada. Cunku kadinlar zayif olmayi ve iyi gorunmeyi umursar: erkekler ise genelde kendilerinden daha zayif ve daha iyi gorunen kadinlarla seksi...
Arastirma, kadinlarin mutlu olmak icin zayif olmasi gerektigini onermiyor, sadece kocalarindan daha zayif olmalari gerekiyor. Yani, butun o diyet ve egzersiz cabalari yerine, kadinlar sadece kocalarinin sismanlamasini bekleyebilir. Evde biraz kek yapmaya bakar.
Arastirmalar, en mutlu ciftlerin islere olumlu yonden bakanlar oldugunu da ortaya koyuyor. Surekli kocasinin gidasina laf eden, spor yapmasini oneren kadin bunun yerine kocasina '' tatlim , benim daha zayif gorunmem icin caba sarf ettigin icin tesekkur ederim'' diyebilir mesela.
Bunlar her seydeki hayiri ortaya cikaran ciftler. '' Yanginda herseyi kaybetmemiz cok kotu oldu. Ama boyle acik havada yildizlarin altinda uyumak da guzel. Ve iyiki bizi sicak tutacak vucut yaglarin var.''
Baska bir arastirmaya gore, ev islerine yardim eden erkekleri kadinlar daha cekici buluyor.
Kadin kocasini daha cekici buldugu icin daha sık sevisiyorlar. Daha sık sevistikleri icin, erkek karisina daha iyi davraniyor.Ona daha iyi davrandikca, islak havlulari yatagin uzerine atan kocasina kadin daha az soyleniyor. Ve sonsuza dek mutlu yasiyorlar.
Evliliginizi korumak icin baska ne yapabilirsiniz?
En Iyi Kadin Oyuncu dalinda Oscar almayin. Bir cogu o heykelcigi eve goturdukten kisa bir sure sonra bosandi. Oscar, evliligin olum opucugu ve kati surette uzak durulmali.
Ve tehlikeli olan sadece filmlerde basarili oyunculuk sergilemek degil.
Arastirmalar, gosteriyor ki romantik komedileri izlemek de iliskilerde tatminsizlige yol aciyor, hayatimiz bize dayanilmayacak derecede tatsiz geliyor.
Baska?
Bosanmanin bulasici oldugunu biliyor muydunuz?
Yakin arkadisiniz olan bir ciftin ayrilmasi, sizin bosanma ihtimalinizi yuzde 75 arttiriyor.
Simdi, insanlarin hangi akla hizmet evlendigini merak ediyor olabilirsiniz. Bir kere evli insanlar daha cok para kazaniyor. fiziksel ve duygusal anlamda daha sagliklilar. Daha dengeli ve basarili cocuklar doguruyorlar.
Sozde cok renkli cinsel hayatlara sahip arkadaslarindan aslinda daha fazla sevisiyorlar. Ve daha uzun yasiyorlar.

Melis ALPHAN 24-Subat-2012

2 comments:

  1. hmm,enteresan bir arastirma, dogruluk payi da yuksek..sagol ayfercim, zevkle okudum, <3

    ReplyDelete
  2. Bu yazida beni etkileyen kisim; Olumlu olmak, olumlu dusunmek...Sadece evlilikte degil gunluk hayatimizda da mutlu olmamizi saglar.Optum cicim

    ReplyDelete