Wednesday, March 27, 2013

Nergis ciceginin mitolojik hikayesi / Nergis – Marcos-(Narcissus tazetta)

‘’Eger biri sana parmagiyla gunesi gosterir ve sen de parmaga bakarsan aptalsin demektir. Eger gunese bakarsan daha da aptalsindir, cunku gunes gozlerini kor eder. Senin bakman gereken parmakla gunes arasinda ucan kustur…’’(Subcomandante Marcos)

Baharin ilk mujdecisi olan Nergisi cok severim ve bu aylarda evimde daima taze cicek olarak bulundurmaya ozen gosteririm . Yasamin icinde duydugumuz, gordugumuz ve okudugumuz bircok kavram ve ismin kaynagi binlerce yıl eskiye dayaniyor... Alimli ve hos kokusu kadar hikayesi ile de buyuleyen bu cicegin Yunan mitolojisindeki hikayesini sizlerle paylasmak istiyorum.


Kendine âsik olanlara aldirmayip, onlari karsiliksiz birakan ve cok guzel bir peri kizi olan Ekho, bir gun avlanan bir avcı gorur. Narkissos adindaki bu avcı cok yakisiklidir. Ekho bu genc avciya ilk goruste âsik olur. Ancak Narkissos bu sevgiye karsilik vermeyerek, peri kizinin yanindan uzaklasir. Ekho bu durum karsisinda gunden gune eriyerek, kara sevda ile icine kapanarak olur. Butun vucudundan arta kalan kemikleri kayalara, sesi ise bu kayalarda 'eko' dedigimiz yankilara donusur.
Olimpos daginda yasayan tanrilar bu duruma cok kizar ve Narkissos'u cezalandirmaya karar verirler. Gunlerden bir gun av izindeki Narkissos susamis ve bitkin bir sekilde bir nehir kenarina gelir. Buradan su icmek icin egildiginde, sudan yansiyan kendi yuzu ve vucudunun guzelligini gorur. O da daha once fark edemedigi bu guzellik karsisinda adeta buyulenir. Yerinden kalkamaz, kendine âsik olmustur. O ana dek kimseyi sevmediği kadar, sevmistir kendi goruntusunu . O sekilde orada ne su icebilir, ne de yemek yiyebilir, aynı Ekho gibi Narkissos da gunden gune erimeye baslar ve orada sadece kendini seyrederek omrunu tuketir. Oldukten sonra da vucudu nergis ciceklerine donusur .
Narsis (ya da Narkissos) , adini narsizme, narkoza, bir cicek familyasina (nergisgiller) ve bir cicege vermistir .

Alinti buradan 



6 comments:

  1. harika bir hikaye ! Yunan mitolojisi beni hep cok cezbetmistir ama onlara istedigim ozeni gosteremedim saniyorum.. Eko'nun hikayesine Nergisler kadar bayildim.. Karsiliksiz ask olmasin diye de diledim icimden.. Ne zordur kimbilir.. Ayrica.. Simdi ben eve gitmeden nergis bulursam cicekcimde ayrica guzel bir gun olacak.. :)

    ReplyDelete
  2. Umarim mis kokulu nergislerle evine donmussundur Lulucum ;) Yunan mitolojisi , Olympos tanrilari, tanricalari ve kahramanlari hakkindaki hikayeler, Zeus ve cocuklari , Troya savasi, filmleri, dizileri hatta isimleri her zaman benimde ilgimi cok cekmistir ve cekmeye devam ediyor. Ve guzel dilegine katilmamak mumkun degil canim <3

    ReplyDelete
  3. Nergis kelimesini duymak bile kokuyu animsamama yetiyor. hikayesi guzelmis :)

    ReplyDelete
  4. Gercekten o nasil guzel bir koku degilmi ? ;)

    ReplyDelete
  5. Hikayeyi duymuştum senin anlatımınla tekrar tazelemek keyifli oldu. Mis kokulu nergislerle harika bir bahar mevsimin olsun..

    ReplyDelete
  6. Nergisler mitolojisiyle, masallariyla, hikayeleriyle ve kokulariyla cok anlam yuklu ve ben bu harika cicekleri cok seviyorum ☺

    Bortu bocekli, keyifli Baharlariniz olsun ჱ⊱╮✿ ⊱ ╮

    ReplyDelete