Monday, October 28, 2013

Mitolojide Sonbahar / Autumn in Greek mythology


Yunan mitolojisi , Olympos tanrilari, tanricalari ve kahramanlari hakkindaki hikayeler, Zeus ve cocuklari her zaman ilgimi cok cekmistir ve cekmeye de devam ediyor . Mitolojide Sonbahar ile ilgili hikayeyi okudugumda sizlerle paylasmak istedim . 
Demeter , Yunan mitolojisinde tarimin , bereketin , mevsimlerin ve anne sevgisinin tanricasidir . Tanrilar tanrisi Zeus'un dorduncu evliligini onunla yaptigi soylenir . Bu evlilikten de Demeter'in en bilinen çocugu , yeryuzu ecesi Persephone dogmustur . Bir gun Persephone arkadaslari ile tarlada cicek toplarken toprak birden ikiye ayrilir ve yeralti tanrisi Hades , yeryuzune cikar . Asik oldugu Persephone'u yeraltina kacirir . İnanisa gore oluler ulkesinde bir sey yiyen bir daha oradan cikamaz , Persephone'de hevesine yenik duser ve bir nar tanesi yer . Demeter kizini aramak icin yollara duser ancak onu hic biryerde bulamaz . Uzuntusu oyle buyuk olur ki hayata kuser . Ekinler kurur , aclik baslar ve dunyanin dengesi bozulur . Bir sure sonra Zeus’dan yardim ister . Demeter’in mevsimlerin dongusunden sorumlu oldugunu bilen Zeus , araya girerek Hades’i uzlasmaya ikna eder . Bu durumda Persephone’nin yilin uc­te ikisini yani cicek acma ve meyve zamanini , annesi Demeter’in , geri kalan ucte birini , yani ki$i Hades’in yaninda gecir­mesini kararlastirir . Boylelikle topraga ye­niden bereket gelir . Persephone her yeryuzune ciktigin da , yeryuzune bahar gelir . Demeter ve kizinin ayrildigi sonbahar aylarinda ise doga tekrar icine kapanir , verim duser .
Kizil ve sarinin en guzel tonlari her tarafi kapladi , mevsimi iyice hissediyoruz . Gunesli Sonbahar gunlerinin keyfini cikartmaya devam edin , yazlik kombinlerinize ceket ve bot ekliyerek uzun yuruyuslere cikin . 




       Herkese guzel , keyifli , mutlu bir hafta diliyorum Sevgiyle kalin 

No comments:

Post a Comment