Monday, November 19, 2012

COCO CHANEL '' Ruya Gibi Bir Hayat '' / THE LITTLE BLACK DRESS


Usta biyografik yazar Alfonso Signorini tarafindan kaleme alinan moda dunyasinin en buyuk tasarimcilarindan Coco Chanel’in efsanevi hayatini anlatan ‘’ Ruya Gibi Bir Hayat ‘’ kitabini nihayet okuyabildim . Daha once Audrey Tautou’nun mukemmel oyunculugunu sergiledigi ‘’ COCO AVANT CHANEL ‘’ filmini izlemis ve o zaman kitabi okumaya karar vermistim ama araya hep baska kitaplar girdi .

Akici , buyuleyici , arsivde yerini almasi gereken romanlastirilmis muthis bir kadinin hikayesi anlatilmakta 219 sayfada . Korkusuzlugunu , asklarini , kirilmis ve yalniz bir efsanenin gel-gitlerini , Fransiz sosyetesine girmeden ve modaci olarak taninmadan onceki hayatini ve yavas yavas zirveye tirmanisinin hikayesini ozgun bir dille anlatiyor kitap .

Gabrielle Chanel , annesinin olumunun ardindan kizkardesiyle bir manastira yatili olarak gonderiliyor ve burada yalniz ama guclu bir kadin olma yolunda ilk adimlarini atiyor . Manastirdan ayrildiktan sonra donemin unlu terzilerinden birinin yaninda calismaya basliyor . Terziye gelen zengin ve sosyetik subay Etien Balsan’in maddi manevi yardimi sayesinde Fransiz sosyetesi ile tanisiyor . 1910’da Paris’te tasarim sapkalar sattigi kucuk bir yer acan Chanel , 1919 yilinda bir moda salonu acarak , sadece moda algimizi , kiyafetlerimizi degil , ayni zamanda hayatimiza dair pek cok farkli stili de degistiren bir isim olarak 20. yuzyila damgasini vuruyor .



Kendisine guc ve servet veren , onu koruyan sayisiz erkeklerle iliski yasiyor . Savas yillarinda bile modaevini ayakta tutmayi basaran Chanel’in imparatorlugunu , 1960’larda hipi akimi sarsiyor . Yasami boyunca var olma mucadelesi veren Chanel , 1971 yilinda 87 yasindayken Paris Ritz Hotel’de tek basina hayata veda ediyor .




















Kim bir cenazede giydigi yas giysisinin basari getirecegine inanirdi ki ! 1926 yilinda Etien Balsan’in cenazesinde giydigi '' Kucuk Siyah Elbise '' 20. yuzyilin modadaki en buyuk devrimlerinden biri oldu .
Aslinda rengi ve modeli ile son derece basit bir bulus olmasina ragmen her sosyal siniftan kadinin ilgisini cekti . Ralph Lauren'in tasarimcisi Jean Patou ve Coco Chanel'in yarattigi bu devrim , '' Kucuk Siyah Elbise '' nin Vogue dergisinde yayinlanmasi ve Audrey Hepburn'un Breakfast at Tiffany'de giymesiyle birlikte , her kadinin dolabinda bulunmasi gereken ve modasi asla gecmiyecek olan bir tasarim olarak karsimiza cikti .

2 comments:

  1. Filmini ben de cok severek izlemistim, hatta ayni donem oynayan diger Coco filmini de cok sevmistim, ozellikle evinin guzelligine vurulmustum. Kitabi da sen anlatinca daha da cok okumak istedim simdi. LBD nin hikayesi de guzelmis.

    ReplyDelete
  2. Filmi izledigimde cok etkilenmistim. Aslinda once kitap okuyup sonra filmi izlemeyi tercih ederim. Kitaptaki betimlemeleri seviyorum :(

    ReplyDelete