Friday, March 8, 2013

8 Mart - Dunyayi degistiren kadinlar / WOMEN WHO CHANGED THE WORLD

Kimi der ki kadın 
Uzun kış gecelerinde 
yatmak içindir. 
Kimi der ki kadın yeşil bir 
harman yerinde dokuz zilli 
köçek gibi oynatmak içindir. 
Kimi der ki ayalimdir, 
Boynumda taşıdığım vebalimdir. 
Kimi der ki hamur yoğuran, 
Ne o,ne bu,ne döşek,ne köçek, 
Ne ayal,ne vebal 
O benim kollarım,bacaklarım 
Yavrum,annem,Kız kardeşim, 
                                       Hayat arkadaşımdır.         Nazım Hikmet Ran


$IDDETSIZ, ZULUMSUZ, KADININ BIREY OLMASINA SAYGI GOSTERILEN NICE 8 MART'LARA                                                      
                                                                  
Cleopatra - M.O 69-30 Misir'in son hukumrani, donemin en guclu iki ismi Sezar ve Marc Antony ile beraberligi sayesinde ulkesinin varligini korumasini sagladi , guzelligi bugun bile dillerden dusmuyor .
Mary Magdalene - M.O 4- M.S 40 Hiristiyanligi getiren peygamber Isa ondan 'yoldas'im diye bahsetti ve Hristiyanligin yayilmasinda cok onemli rol aldi .
Jeanne d'Arc 1412-1431 Fransa'nin en vatansever kadini ustune zirhlari gecirip ulkesini Ingiltere'ye karsi korumak icin Tanri'dan vahiy geldigini soyledi. Tum ulkede Yuzyil Savaslarinin sembolu oldu . Sonunda din adamlari tarafindan yakildi ama olumunden 400 yil sonra Vatikan onu Azize ilan etti .
Elizabeth I 1533-1603 Ingiltere'nin 'Altin Sacli Kralicesi' ulkeyi yokolmanin esiginden kurtardi ve bir dunya imparatorlugu haline getiren ilk adimlarin atilmasinda buyuk rol oynadi .
Jane Austen 1775-1817 Kadinlarin cok nadir roman yazdigi bir donemde Kul ve Ates ile Gurur ve Onyargi gibi basyapitlar cikaran yazar . Takma isimle yazarak bircok kadina ilham verdi .
Kralice Victoria 1819-1901 Ingiltere'yi gunes batmayan imparatorluk yapan kralice .
Florence Nightingale 1820-1910 Savas zamani yarali askerleri tedavi etmek icin gece gunduz calisti ve modern hemsireligi kurdu .
Marie Curie 1867-1934 Radyasyon ustunde yaptigi calismalarla Nobel Odulunu kazanan ilk kadin bilimci .
Helena Rubinstein 1870-1965 Kozmetik kavramini bulan ve bir servet sahibi olan Polonyali girisimci .
Coco Chanel 1883-1971 Modern tasarimlariyla moda kavramini yaratan tasarimci .
Amelia Earhart 1897-1937 Atlantigi ucarak gecen ilk kadin .
Katharine Hepburn 1907-2003 Yasamina 4 Oscar ve 12 Oscar adayligi sigdiran ve oynadigi rollerle tabulari yikan oyuncu .
Rahibe Teresa 1910-1997 Hayatini gucsuz ve bakima muhtaclara adayan ve Kalkuta'da sadece kendi elleriyle 1000 kisi kurtaran din insani .
Billie Holiday 1915-1959 Gelmis gecmis en buyuk kadin caz sarkicisi .
Indira Gandhi 1917-1984 Hindistan'in ilk kadin basbakani, ulkesini en zor zamanlarda dagilmaktan kurtardi . Buna ragmen 1984'te Sih korumasi tarafindan suikaste kurban gitti .
Eva Peron 1919-1952 Arjantinli lider Juan Peron'un esi yoksullarin ve kadinlarin haklarini savunarak halkin sevgilisi oldu.
Marilyn Monroe 1926-1962 Seksilik kavramini sinemaya tasiyan efsane sarisin .
Audrey Hepburn 1929-1993 Yirminci yuzyilin guzellik ve zarafet sembolu haline gelen Audrey Hepburn ayni zamanda uzun yillar UNICEF bunyesinde bir yardim melegiydi .
Benazir Bhutto 1953-2007 Musluman bir ulkenin ilk kadin basbakani olan Bhutto, Pakistan'in diktatorlukten demokrasiye gecisini sagladi . Yoksullarin ve kadinlarin gozetilmesinde ulkesine ve dunyaya ornek oldu .
Oprah Winfrey 1954- Kendi televizyon programina sahip olan ilk kadin Oprah Winfrey , basta Amerikan kadinlari olmak uzere dunyadaki kadinlarin sorunlarina dikkat cekti .
Madonna 1958- Tum zamanlarin en basarili kadin pop sanatcisi . Muzigin 'aykiri kralicesi' 1980'lerden itibaren kulturune damgasini vurdu .
Prenses Diana 1961-1997 Gelmis gecmis en cok fotografi cekilen kisi olmasinin disinda Prenseslik unvaniyla yaptigi hayir isleri ve toplumun alt kesimleriyle kurdugu yakin iliskilerden dolayi 20. yuzyilin en cok taninan ve sevilen ikonlarindan biri haline geldi . 1997'deki olumu dunya capinda buyuk ses getirmistir .
J.K Rowling 1965- Satis rekorlari kiran Harry Potter serilerinin yazari .
Kaynak: http://www.biographyonline.net/people/women-who-changed-world.html

4 comments:

  1. Cidden dogru bir liste, ben biyografik filmleri cok severim ve cogunun filmi yapildi, izledik. Madonna ninkini izlemek de zevkli olur, o kadar renkli calkantili bir hayat. Rubinstein ve Bhutto nunkiler yapildi mi emin degilim simdi, onlari da izlemek isterdim. Insallah bir gun dunya capinda iz birakan kadinlar listesinde Turkiye den de bir kadini olumlu anlamda listede goruruz : )

    ReplyDelete
  2. Dilegine bende katiliyorum Aylincim, insallah listede Turk kadinini da goruruz. Cogu filmi izlemistim ama izleyemediklerim icin iyi hatirlatma oldu filmlerinden bahsetmen ;) Oscarli filmler arsivime, Iz birakan kadinlarin filmlerinide ilave ediyim, harika fikir ;) Tesekkurler <3

    ReplyDelete
  3. Muthis muthis bir yazi bu ! Okurken 1 damla gozyasi akittim.. ve su an Billie Holiday dinliyorum :) Gercekten ozel kadinlar.. Hayattan gocenlere selam, hayatini devam ettirenlere saglik dilerim :)

    ReplyDelete
  4. Gri, sisli bir ilkbahar sabahinda anilarla, gulumsemeyle dinledigim buyulu sesli Billie Holiday ile sana sevgilerimi gonderiyorum Lulucum <3

    ReplyDelete