Monday, December 15, 2014

Noel ve Yilbasi Lezzetleri

Yilbasi konseptli sunum orneklerinden sonra bu ozel gunler icin geleneksel , farkli , birbirinden leziz tatlardan olusan menuler ;..

Noel ve Yilbasi gunlerinin en buyuk keyfi geleneksellesmis lezzetler , akla gelen tat ise sofralarin bas taci hindi . Icinin dolduruldugu malzemelere gore farklilik gostermekle beraber hindi Dunyadaki tek tercih degil . Mesela ABD'nin en eski sehirlerinden Boston'da yasayanlar , Noel zamaninda hindi yerine firinda istakozu tercih ediyor . Kitanin kuzeyine , Kanada'ya uzanildiginda ise Noel sofrasinin en onemli unsuru olan hindi dolmasi , olmazsa olmaz gravy sos , patates puresi , salata ve turtalarla sofralardaki yerini aliyor . Noel'de asirlar boyu kaz ve yabani domuz yenilirken Amerika'nin kesfiyle hindi gelenegi Ingiltere'ye de tasinmis , Ingiliz gelenekleriyle firinlanmis hindi ya da kazin yani sira firinlanmis patatesler , bogurtlen sosu , Noel pudingi gibi vazgecilmez tatlar var . Almanya , Fransa ve Avusturya'da kaz ve domuz eti ilk sirada tercih edilse de sigir eti ve tavuk da cesitli recetelerle sofralara tasiniyor . Guney yarimkurede Brezilya ve Porto Riko'da borulceli pilavla muz yapragina sarili ' yuka ' ve et gibi mevsimsel spesiyalleri , seftali ve ananas dilimleriyle suslenmis hindi , Meksika'da aci sofralara tasiniyor . Japonlar bu donemde de deniz mahsullerinden vazgecmiyor ; sebze ve deniz urunleriyle hazirlanan ' osechi ' denemeye deger bir lezzet .



Ana yemekleri gecip iceceklere baktigimizda ilk akla gelen recete Kis sogugunda cok iyi giden Eggnog . Noel'e ozgu bu yumurtali , kremali ve romlu icki , gercek bir lezzet ve enerji bombasi . Wassail , yine Nole'de tercih edilen baharatli bir icki . Ismini Eski Ingilizce'de ' Sagliga ' anlamina gelen ' Waes Haeil ' den aliyor . Noel pazarlarinda stantlarin bir numarali unsuru olan tarcin , karanfil ve elma aromali sick sarap gelenegini de atlamamak lazim .



Gelelim geleneksel Noel tatlilarina . Milano orijinli ' panetonne ' Italyanlar'in ikona lezzeti . Cikolata , badem ve findikla tatlandirilan mayali bir Noel keki bu ; uzun sure bayatlamamasi ise en guzel yani . Fransizlarin Noel favorisi ise bizde kutuk pasta ismiyle de bilinen ' buche de Noel '. Belcika , Quebec gibi eski Fransiz kolonilerinde de Noel donemi hazirlanan kestane , kakao ve tereyagi tadini yogun olarak alabileceginiz bir lezzet ' buche de Noel ' . Ingilizler , eskiden bol baharatli tutsulenmis et , kurutulmus meyve ve baharatlarla minik turtalar halinde hazirladiklari ' mince pie 'i Noel'e ozgu bir lezzet haline getirip meyve ile sadelestirerek tatli duskunlerini kalpten vuran bir recete yaratmislar . Yine Ingiltere menseli bir baska lezzet ise Noel pudingi . Ortacagdan beri hazirlanan pudingleri yaparken tum aile uyelerinin bir katkisinin olmasi esas kural . Hatta her ailenin kendi recetesini uygulamasi gibi bir gelenek de var . Icerigi oldukca zengin olan Noel pudingi bu ozel gunden haftalar once kancalarla asilarak kurutuluyor . Son yillarda trendlerin hizla yayginlasmasi ile geleneklerin oturmasi da hiz kazaniyor . Tart ve tatli ekmek kulturu artik kirmizi ve beyaza boyali ozel Noel sekerlemeleri ya da ozel Noel cikolatalari gibi lezzetlerle destekleniyor . Daha tatli bir Noel ve yilbasi icin alisveris listenize Almanlarin baharat , kurutulmus meyve , krokanla hazirladiklari geleneksel Noel kekleri stollen ya da bazen cikolataya bandirilmis bazen hayvan figurlerine burunmus badem ezmesi ' marzipan ' lardan ekleyebilirsiniz .                                                                


Kaynak buradan       

2 comments:

  1. ohhh içim bihoş oldu ya,
    teşekkürler ayfer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eminim daha mukemmmel lezzetler sofranizi susleyecek Yilbasi gecesi ;)

      Delete