Friday, August 31, 2012

DORSETSHIRE / Christchurch - Corfe Castle - Swanage - Lulworth Cove/Durdle Door

Mans kiyilarinin guney bati bolgesinin genel adi Dorset yada antik adiyla Dorsetshire . Bolgenin Neolitik doneme kadar uzanan uzun bir gecmisi var ve ustun dogal guzellik ve onemli yersekilleri ozellikleriyle Dunya mirasi konumunda . Bu ozellikler ilgimizi fazlasiyla cekti ve gezi programimiza bu yaz neredeyse hic eksik olmayan yagmurlu bir havada , Christchurch ile basladik . Avon ve Stour nehirlerinin arasina yerlesen kasabanin tarihi  Sakson donemine kadar uzaniyor . O doneme ozgun sokak planlamasi gunumuze dek korunmus . Orjinal adi Twynham ( iki nehir arasina yerlesmis manasinda ) olan bu sirin balikci koyu gorunumlu eski pazar kasabasi cogunlukla emeklilerin yasadigi populer bir turizm merkezi . Limani , plajlari , MS 800 yilindan kalma eski kilisesi , Norman'lardan kalma satosu ve kalintilari , 14. yuzyildan kalma eski meclis binasi '' Parfumery '' ve efsanevi 600 yillik pub '' Ye Olde George Inn '' kasbanin en begendigimiz mekanlari .








 Eger iklim bizim guney kiyilarimiz gibi olsaydi '' iste burada omrumun geri kalan bolumunu gecirebilirim '' diyecegim bir yer Christchurch . Ayrilma vakti geldiginde oyle bir yagmur yagdi ki sanki gok delinmis gibi . Arabanin camini hafif aralayip topragin mis gibi kokusunu icimize cekerek  Corfe Castle'a dogru yola ciktik .

Corfe Castle ayni adi tasiyan kale kalintilariyla , Wareham ve Swanage arasındaki güzergah üzerinde Purbeck tepesi uzerine kurulmus bir koy . Arabayi park edip tepeye ulasmak icin yesillikler arasinda uzunca bir yol katettik . 11. yuzyila ait kalintilar mucizevi bir sekilde ihtisamindan hic bir sey kaybetmemis.Yesilliklerin sonunda koy meydanina vardigimizda buyuleyici bir atmosferle karsilastik . Sol tarafta kotu ruhlarin , ihanetlerin rivayet edildigi firtinali gecmisiyle kale kalintilari , kalenin cevresine kumelenmis birbirinden guzel kucuk evler , kirsal bir manzara , buharli tren sanki bir illustrasyonun icindeydik . Tarih , guzellik , efsaneler , kremali caylar , tarcinli bira etkilenmemek mumkun degildi . Koyun etrafinda kisa bir yuruyus yaptik , kucuk muzesini ve model koyu gorduk . Daha fazla durmak icin zamanimiz yoktu , insani buyuleyen bu masal diyarindan da yolumuza devam etmek icin ayrilmak zorunda kaldik .


























Viktorya doneminin mirasi olan Swanage , bircok sanatcinin yasadigi , Caz ve Folk festivallerinin yil boyunca yapildigi , Regatta ve Karnaval etkinliklerinin cesitli gosterilere sahne oldugu canli bir atmosferi olan essiz bir yer . Ingiltere'nin birkac calisan buharli demiryolu , Viktorya doneminin kaniti olarak hizmet vermeye devam ediyor . Ilk onemli tasocagi limani ve kucuk bir balikci koyu olan Swanage simdilerde zengin bir sahil beldesi olmus .  Genis kumlu plaji , kayaliklar ve koylar sahil boyunca yuruyus icin cok elverisli .









Bu sene ozlemini cektigimiz deniz manzarasi karsisinda yemegimizi yedikten sonra hava kararmadan Dorset'in bir baska populer noktasi olan Lulworth Cove'a gectik .
Ingiltere'nin ilk dogal Dunya Mirasi Listesine girmis Jurassic sahilinde yer alan Lulworth , at nali sekilli bir koy uzerindeki kucuk bir  köy . Binlerce yil once yerkabugunun hareketleri sonucu olusmus kirectasi katmanlari (Stair Hole ) , kiyi seridi boyunca tum gecmisi ile ucurumlara gomulu fosiller , olaganustu manzara ve carpici dogal guzellikler karsisinda neredeyse dilimiz tutulacakti . Bu hos manzara esliginde  kıyıya inen patikayı takip ederek unlu dogal kirectasi kemere ulastik .  Mans denizinin icinde sert kalkerlerin asinmasiyla olusmus Durdle Door etkileyici goruntusuyle karsimizda idi .  Jurassic sahilinin en cok fotograflanan ozelligi soylentisine ayak uydurarak bizde hem tepeden hemde sahilden bol fotograf cekip iki gunluk seyehatimizi burada noktalandirdik .




























Mutlu bir haftasonu gecirmeniz dilegiyle ♥♥♥ 

4 comments:

  1. Ahhh harika, o sirin saman catili otellerde kalip, o fox-horse-swan vs publarda yiyip icip, guzelim dogayi yasamak istedim ve sondaki plaj coook etkileyici. cidden iklim bizdeki gibi olsa yasanasi yerler : )

    ReplyDelete
  2. Gercekten oyle, zaman kisitlamasi olmasaydi bende kalmak isterdim. Belki baska bir zaman ;)

    ReplyDelete
  3. gerçekten çok keyifli yazmışsın. Buraya gitmemiştim mesela.

    ReplyDelete
  4. Cok begenicegini dusunuyorum,tavsiye ederim, aslinda tek gune sigdirilmayacak kadar guzellikte yerler. Daha fazla vakit ayirip tekrar gitmeyi isterim.

    ReplyDelete