Tuesday, October 16, 2012

'' Ruzgarin Sehri '' / BAKU AZERBAIJAN

Uzun zamandir yazmak isteyipte ihmal ettigim yaziyi nihayet yaziyorum ☺
Yine farkli bir ulkedeydik 2011 Ilkbaharinda . Esimin gorevi nedeniyle geldigimiz Baku'yu bir gezgin olarak degilde yasayan biri olarak anlatmak istiyorum .

Baku'nun tarihi Sirvansahlar zamanina kadar uzaniyor . Adi Farsca kokenli '' Ruzgarin sehri '' yada '' Ruzgarli sehir '' gibi anlami olan '' BadKube '' dan gelmekte . Genel olarak bakildiginda korfez cevresinde kat kat yukselen bir sehir goruntusunde . '' Iceri Sehir '' denilen eski Baku etrafi surlarla cevrili , dar sokaklari ve eski binalari ile bir tepe uzerinde kurulmus tarihi , guzel bir yer . Unesco tarafindan 2000 yilinda Dunya Kultur Mirasi olarak ilan edilmis . Modernlesmeye calisan yeni sehir ise eteklere yerlesmis durumda . Eski Sovyet yapisi binalarin hepsinin on cepheleri onariliyor , taslarla kaplaniyor ama icleri cok kotu durumda . Baku'nun gosterisli kismi sahil kesiminde bulunuyor ama icerlere dogru gidildikce gercek Baku ile karsilasiyorsunuz . Evler ve sokaklar oldukca fakir ve eski . Denizin ustu petrol ile kapli oldugundan rengi gri . Sahilde boydan boya genis ve uzun bir park var . Buradaki insanlar ya cok fakir yada cok zengin , ortasi yok . Yaygin rusvet siradan vatandasin gunluk hayatta isini zorlastiriyor . Ustelik oldukca pahali bir sehir , halkin buyuk bir kismi dusuk gelirli oldugundan , sokaklarda ellerinde 3-5 limon , bir iki deste yesillik yada meyve satan pek cok insan gorebiliyorsunuz .
Trafikte hic kimse kurallara uymuyor , korna sesi hic eksik olmuyor .Kendilerince karmasanin icinde bir duzen olusturmuslar . Baku metrosu sehrin en onemli ulasim araci .
Teorik olarak Azerbaycan'lilarla anlasabiliyorsunuz yada Turk kanallarini yogun izledikleri icin onlar sizi daha iyi anliyor . Belli basli temel kelime ve kaliplari ogrenince , gunluk konusmalarda sorun yasanmiyor . Rus kulturunun etkisi hala devam etmekte . Genellikle aralarinda Rusca konusuyorlar .
Gorkemli meydanlarini buyuk sair ve sanatkarlarin heykelleri suslemekte . Tas binalarin dis cepheleri orada yasamis unlu kisilerin muhtelif heykelleri ve kabartma susleriyle dekore edilmis . Baku Azerbaycan'in kultur merkezi , sanata cok duskunler . Cok sayida tiyatro , konser salonlari , muze ve kutuphane bulunuyor .
Binlerce hantal atbaslariyla , paslanmis demir yiginlari halindeki petrol kuyularina her yerde sokak aralarinda , evlerin bahcelerinde rastlamak mumkun .
                                           ''Baku'' genel bakis

                                            Baku sahili

                                           Baku parlamento binasi

                                            Targovi meydani
                                        Iceri sehir '' Eski Baku ''

                                Fuzuli ve Nizami Gencevi'nin heykelleri

                        Unlu kisilerin yasadigi binalardaki kabartma susler
Sehitler mezarligi

                                            Baku metrosu




                                            Binalarin ic kisimlari
Baku'ye geldigimiz zaman , bilgi amacli yaptigim arastirmada rastladigim detaylara buradan ulasabilirsiniz .

6 comments:

  1. ne kdr güzel bir şehir. hayalimdekinden çok farklı!

    http://trendydolap.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Önce resimlere baktım sonra yazıyı okudum. Fotoğraflarda öyle yaşanası bir şehir gibi gözüküyor ki, ama yazdıklarından sonra gerçeğin öyle olmadığı anlaşılıyor. Çok güzel noktaları fotoğraflamışsınki turizm bakanlığı kullanmalı bence:) Yine de farklı ülkeler farklı deneyimler paha biçilmez olmalı:) Cüce eti neeeee!!!

    ReplyDelete
  3. Ayfercim, bekledigim post geldi sonunda, hic gormedigim bir yer Baku merak ediyordum. Dun resimlere baktim, aceleyle ofisten, simdi de okudum detayli. Meydanlari, cesmeleri, metrosu guzelmis. Ama fakirlik ve bakimsiz bolgeler uzucu tabi. Iyisiyle kotusuyle yazmissin sehri, cok bilgilendirici oldu.

    ReplyDelete
  4. Trendydolap ziyaretin ve yorumun icin cok tesekkur ederim. Hayalini merak ettim ;-)

    ReplyDelete
  5. Sinemcim, fotograflari secerken ve yaziyi yazarken kendime sansur uyguladim ;)Ama sana katiliyorum, farkli ulkeler, farkli deneyimler yasamak gercekten guzel. ''Cuce eti'' pilic eti demek ;0) x

    ReplyDelete
  6. Aylincim ne zamandir aklimdaydi, yazmak istiyordum, gecen gunlerde gittigimiz konserleri burada paylasmak isteyince once Baku post'unu hazirliyim dedim, vesile oldu ;)
    Uzun zaman yasayinca olumlu, olumsuz her seyi gorebiliyor insan. Turistik gezi yazisi gibi de olsun istemedim.
    Iyi kotu fikir verdigine memnun oldum. Sevgiler

    ReplyDelete