Wednesday, February 13, 2013

' LA TRAVIATA ' Opera


Buyuk opera bestecisi Giuseppe Verdi’nin 200. dogum yili dunyadaki tum opera evlerinde oldugu gibi Baku Theatre of opera and ballet'de ölümsüz muzigi ile kutlaniyor . 
Bu aksam Verdi'nin , Alexandre Dumas'in yazdigi “Kamelyalı Kadin” romanindan etkilenerek besteledigi 3 perdelik " La Traviata " operasini izleyecegiz . Librettosu Francesco Maria Piave’ye ait eser , “Kamelyali Kadin” olarak bilinen Violetta karakteri ile Alfredo'nun sonu olmayan a$kini anlatiyor . ‘La Traviata’ dilimize “dogru yoldan cikmis kadin” olarak cevrilmis . Ilk kez 1853’te Venedik’te Teatro La Fenice’de sahnelenmis . 


                 
Theatre Of Opera And Ballet  

Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosuna evsahipligi yapan Art Nouveau tarzındaki bina 1910-1911 yılları arasında insa edilmis . 18 Ekim 1918 yilinda Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hukumeti bu binayı satin almis ve 1920 yılında kapilarini halka acarak opera ve bale eserlerinin gosterimine baslamis . Azerbaycan'in kultur merkezlerinden biri haline gelmesinde buyuk rol oynayan bu barok stili binada , dunyaca unlu bircok opera ve bale sanatcisi sahne almis . 

8 comments:

  1. Ben boyle sanatsal etkinliklere istirak eden birilerini gordugumde kendim gitmis kadar mutlu oluyorum.. Gecmiste cok sik yapardik simdi de elime gecen firsatlari Alpcan'in durumuna gore degerlendirmeye calisiyorum.. opera ve klasik muzik konserleri gercekten favorim... O nedenle bu aksam senin adina coook mutlu hissedecegim kendimi ! :) Inanilmaz bir keyif alacaginiza eminim.. Kostumleri de anlatirsin bize.. belki de bir kac foto da cekersin.. (ben arada kacamak bir kac foto aliyorum) Sanat dolu bir gun olsun canim !

    ReplyDelete
  2. la traviata...one of the best works ever!
    kisses from italy

    ReplyDelete
  3. Guzel yorumun ve dilegin icin tesekkurler Lulu'cum, gercekten cok keyif aldim, kendimi 'Pretty Women' filminde gibi hissettim ve son perdede inan gozlerim yasardi:)
    Soprano ve Tenor'un sesleri mukemmeldi ama kostumler ve dekor icin ayni ifadeyi kullanamiyacagim. Yinede izledigime cok memnunum.
    Burada izledigim operalarin icinde yine Juseppe Verdi'nin "Aida" operasi en begendigim performansdi. Tekrar izlemek isterim.
    Fotograf cekimi konusunda fazla hassas olduklari icin malesef cekemedim.
    Guzel bir gun gecirmen dilegimle <3

    ReplyDelete
  4. Dear Selene,
    Thanks for stopping by my blog.
    Definitely, 'La Traviata' is one of the most popular works in the classical opera repertory.
    Love from Baku X

    ReplyDelete
  5. Ahhh ne guzel, opera izlemeyeli o kadar uzun zaman oldu ki, Istanbulda yasarken daha cok yapabiliyordum, AKM ve Cemal Resit Rey salonlarina yakinligin da etkisiyle. Simdi bana ilham verdin, Floransa da arastirma yapicam. Esimin ilgisini cekmiyor ne yazik ki opera ve klasik muzik, o alternatif muziklerin hastasi. Olmadi tek basima yada bir kiz arkadasimla giderim baharda : )

    ReplyDelete
  6. Esini ikna edemezsen oglunla gidebilirsin Aylin'cim, belki cok sever :) Ben sansliyim esimle sanatsal zevklerimiz cok uyusuyor, ikimizde klasik muzik, opera ve baleyi cok seviyoruz.
    O zaman sana sanat dolu bir bahar diliyorum ;)x

    ReplyDelete
  7. Canim, Soprana demisken ! Esimin amcasi Izmir senfoni orkestrasinin sefi esi ise tr'nin onemli sopranolarindan.. O nedenle onlarin konserlerini izlemek bizim icin inanilmaz keyifli ! Konser sonrasi tebrik edip sarilmak ise dunyalara bedel.. Alpcan ciddi anlamda muzik kulagi olan, mizuk aletleri ile vaki geciren ve her tur muzigi ilgi ile dinleyen bir cocuk.. sanirim aileden ona gecmis olmasini diledigim guzel bir ozellik olacak.. Umarim profesyonel olarak degilse bile en azindan hobi olarak herhangi bir muzik aileti ile ilgilenir.. ;)

    ReplyDelete
  8. Cok sanslisiniz Lulucum, Alpcan adina cok sevindim sanatci ailenin icinde buyuyecek ve sizlerde ebeveyn olarak bu sevgiyi ona verebileceksiniz. Cocuklarin ilgi alanlarinin ve kisilik ozelliklerinin ortaya cikmasini saglamada ailelere buyuk gorev dusuyor. Umarim istegin gerceklesir ve hobi olarak da olsa bir enstruman calar.

    ReplyDelete