Tuesday, September 2, 2014

Guney Fransa - Provence 1 / SOUTH FRANCE - PROVENCE 1

Uzun aradan sonra tekrar merhaba ,
Bu aralar , blog’a pek vakit ayiramiyorum , duzenli yayin paylasmaya da daha epey zaman var gibi gozukuyor , belki Kis mevsimi dengeye oturtabilirim .
Blog'lamayi , bloglari ziyaret etmeyi cok ozlemisim . Bu postumda sizlere Mayis ayinda yaptigimiz seyehatten bahsetmek istiyorum . Gezi notlarimi uzun uzun anlatmiyacagim , gidecegimiz yerlerle ilgili arastirma yaparken internette fazlasiyla bilgi oldugunu farkettim .
Uzun zamandir hayallerimi susleyen Provence & Cote d'Azur seyahatini bu yaz gerceklestirdik . Provence zarif mimarisi , tepeleri ve kucuk sirin kasabalariyla beni buyuledi . Insanlar , gunes , deniz ,  lezzetler , her sey kendine ozgu Guney Fransa’da .
Lavanta bolgenin onemli bir gecim kaynagi . Sabunundan parfumune , balindan dondurmasina kadar onlarca urun elde ediliyor bu sihirli bitkiden .

Otomobil kiralayip 20'den fazla bolge gezdik . Sirasiyla Marseille , Aix-en Provence , Arles , Avignon, Seguret , Isle-sur-la-Sorgue , Gordes , Roussillon , Monaco Prensligi ve Monte Carlo , Nice , Eze , St Paul De Vence , Tourrettes-sur-Loup , Antibes , Cannes , Port Grimaud , St Tropez , Bormes-les-Mimosas , Le Lavandou , Toulon ve Cassis'i gorduk .
Cok yer gordugumuz icin hic birini icime sindiremedim , sehrin ozune inemedim ve gunubirlik gezilerin hic de zevkli olmadigini hatta cok yorucu oldugunu anladim .
Bircok detayi unuttum ama aklimda kalan ( lavanta ve gelincik tarlalari , Provence’a ozel saraplar , tipik mimarisi , deniz mahsulleri , uzum baglari , ozel mutfagi , kaldirim kafeleri , Alp'lerin yamaclarindaki kasabalar , daracik sokaklar , Roma donemine dayanan tarih ... ) ve bir daha gittigimde mutlaka tekrar ugrayacagim yerlerle ilgili kısaca bilgileri paylasacagim ...


Marsilya
Gezimize kiyi kenti Marsilya'dan basladik , liman kentinin tum guzelliklerine sahip bir yerdi . Marsilya’da LeVieux Port , Chateau d’if , Notre Dame de la Garde , boullabaisse , herbes de Provence , Navette gibi turistik isimleri cok sIk duyduk . Marsilya bir sabun cenneti , lavantalisindan , aloe veralisina , zeytin yaglisindan vanilya ozlusune kadar sayisiz cesidi ve sekli olan sabunlari ve bunlari en guzel sergileyen Savon de Marseille ' i sabun sevdalisi olan ben , yazmadan gecemiyecegim .







Aix-en-Provence
Kontlarin baskenti , post empresyonist ressam Paul Cezzane’nin sehri  Aix-en-Provence - 17. ve 18.yuzyilda insa edilmis gorkemli binalari ve cinar agaclari ile suslu genis bulvari ile Cours Mirabeau caddesi ve sehrin sembolu olan cesmesiyle ( Fontaine de la Rotonde ) Rotonde meydani karsimizdaydi , size ne kadar heyecanlandigimi kelimelerle ifade edemem . Hele Paul Cézanne , Emile Zola ve Albert Camus'in ugrak yeri olan unlu  Les Deux Garçons kafesinde oturup onlarin varligini hissetmek tarifi cok zor , anlatilamaz bir duyguydu . 
Cours Mirabeau caddesinde yururken sanat , tarih , ortacaga ozgu yapilar , kendimi Nirvana ’ ya ulasmisim gibi hissettirdi .










Arles
Arles , Roma doneminden kalma , bu uygarligin pek cok eserini icinde barindiran cok keyifli ve kisilikli bir kent . Kasaba , Antik Roma donemine ait bina ve kalintilarla dogal bir film seti gorunumundeydi . Roma hamamlari , amfitiyatro ve tarihi katedrali gorulecek yerler . Vincent Van Gogh hayatinin en guzel 200 tablosunu bu kucuk sehirde cizmis . ' Arles'li kadin ' en unlu eserlerinden biri .
 Arles ayrica , unlu delta bolgesi Camargue 'nun en onemli sehri . Camargue 400'den fazla kus turune ev sahipligi yapan , unlu beyaz Camarguais at irkini barindiran , filamingolarin , ucsuz bucaksiz pirinc tarlalarinin, tuz gollerinin oldugu Bati Avrupa'nin Rhone Nehri uzerindeki en buyuk nehir deltasi . Bu dogal yasam alanini gezmek bir-iki gune sigmayacagi icin baska bir sefere biraktik .





Georges Bizet'nin Alphonse Daudet'nin ''Arles ''li Kız ( " l’arlésienne " ) oyunu icin besteledigi suit . Cok hos bir melodiye sahip bu eser ...


Avignon
Avignon , Papalik Vatikan'a tasinincaya kadar yani 13. yy ' a kadar Papaya ev sahipligi yapmis kucuk bir sehir. Etrafi 4 km'lik surlarla cevrili . Bir de ''Sur Le Pont D'Avignon '' adli sarkisi ile meshur olmus  Avignon koprusu var . 12. yuzyildan kalma St. Benezet Koprusu , Avignon'un tum sehri sarmalayan duvarlarinin hemen arkasinda , Rhone Nehri'nin ustune kurulmus , yarisi yikilmis ve yeniden yapilmamis . Bu goruntu gorsel olarak kopruye cok degisik bir hava katmis .
 Bir donem papalarin kullandigi saray '' Palais des Papes '' simdi bir muze . Tam onunde '' Place de I' Horloge '' Papalik Sarayi Meydani bulunuyor .
Geleneksel hale gelen tiyatro , muzik ve sinema festivalleriyle , Dunyanin sanat merkezlerinden biri kabul edilmis Avignon .





2 comments:

  1. Fransa'nın güney kısımları, özellikle de Provence bölgesi en sevdiğim yerler arasında. her daim kaçıp gidesim, dar sokaklarda dolaşasım var. Gordes, aklımda güzelliklerle kalan bir kasaba!

    Devamını bekliyorum.
    Sevgiler

    ReplyDelete
  2. Gercekten harika bir gezi oldu bizim icinde ;-)
    Devami gelicek cok yakinda Cote d'Azur post'lari da hazirlayacagim, takipte kalin :)
    Sevgiler

    ReplyDelete