Thursday, September 4, 2014

Guney Fransa - Provence 2 / SOUTH FRANCE - PROVENCE 2

Seguret
Seguret haftasonlari kacamagi yapmak icin uygun , uzum baglari ve lavanta tarlalarinin cevreledigi , 10. yuzyildan beri hic bozulmamis kucucuk bir ortacag köyü . Birkac dukkan , galeri ve restaurant disinda köyün en gorulmeye deger yeri ( internette gorup mutlaka burayi gormeliyiz dedigim ) 15. yuzyildan kalma cesmesi .
Asmalarla kapli evleri ve 12. yuzyildan kalma Eglise St-Denis kilisesi ve kalintilari ile turunuzu tamamlamis oluyorsunuz bu eski ama hala yasiyan köyde.







L'isle-sur-la-Sorgue
Sorgue nehri uzerinde kurulmus olan I’sle Sur La Sorgue , bir baska harikalar diyari . Provence'in antik merkezi olarak biliniyor . Bu antik köyün su kanallari , eski su carklari , antika pazarlari , kanalin tam karsisindaki vintage magazalari , sogutlerin altindaki essiz guzellikteki kafelerini seyretmeye doymak mumkun degil . Gercek bir kartpostal diyari . Yaldizli heykelleri ve freskleriyle unlu Collégiale Notre-Dame-des-Anges kilisesi , Isle-sur-la-Sorgue'in eski sehir bolumunde .









Gordes
Russel Crowe’un romantik filmi A Good Year’i izleyip , Gordes'e asik olmayan ve orada yasamanin hayalini kurmayan yoktur.
Alplerin eteginde yuksek bir tepeye kurulmus köy , bastan asagi tarihle dolu acik bir kultur muzesi gibi . Etrafi orme tastan , ari kovani seklindeki kulubelerle cevrilmis . Bu yapi teknigi neolitik caglara dayaniyormus . Kulubeler coban barinagi , depo , hayvan golgeligi olarak kullanilmis gecmiste . Tepeden bakildiginda koyun etrafındaki duz ovalarin cogu uzum baglariyla cevrili .
Insani hemen icine alan , daracik tas sokaklar ve tas evler gercekten köyün en guzel ve gorulmeye deger yerleri arasinda ilk sirayi alir . Abbaye de Senanque manastiri da gorkemli yapisiyla Gordes'in kuzeyinde . Binanin cevresindeki lavantalar yapiya masalsi bir gorunum olusturuyor . Bir cok ressam tarafindan resmedilen bu manzarayi gormek ve nefis lavanta kokusunu icinize cekmek icin Hazirandan sonra gitmek gerekiyor .







Roussillon 
Roussillon , Luberon bolgesinin en guzel yerlerinden birisi kuskusuz . Burayi bu kadar guzel ve benzersiz yapan ise sarimsi-kiremit karisimi bir renkle kapli bir tepe ve cevresinden ona hava atarmiscasina fiskirmis yesil doga ... Resmedilmeye deger bu Provence köyü ressamlarin sIk sIk ugradiklari bir yer . Kiremit rengi topraklar, tepedeki ortacagdan kalma tas evler , kirmizi damlar , evlerin rengine aykiri renklerle boyanmis olan kapilar ve pencereler insani ruyadaymis gibi hissettiriyor ...
Bu köyün renginin nasil olustuguna dair efsanevi bir hikayesi var . 
Ortacag’da Roussillon’un lordu Raymond d’Avignon ve esi Sermonde burada yasarmis .  Lord , ava cok duskunmus ve  uzun suren av yolculuklarına cikarmis . Bu uzun ve yalniz gecen zaman icinde  Sermonde gonlunu köy halkindan birine kaptirmis . Eve dondugunde olup biteni ogrenen Lord , karisinin asik oldugu adami yakalatip kalbini cikarttirmis ve aksam yemeginde karisina servis ettirmis . Ancak yemegi bitirdikten sonra ne yedigini ogrenen Sermonde bu aciya dayanamayip kendini evlerinin penceresinden asagiya atmis . O gunden sonra toprak , Sermonde’nin kaniyla kirmiziya burunmus . 
Acikli hikayeye nazire yaparcasina anlatılması zor guzellikte bir köy Roussillon ...









2 comments:

  1. avrupada böyle yerler birbirine benzese de sıkılmadan her daim gezebilirim. hatta buaralarda , bu sakinlik ve monotonlukta yaşamak isterdim. şimdi orada olmak vardı!

    ReplyDelete
  2. Sevgili Buket sizinle ayni fikirdeyim, "simdi oralarda olmak vardi" kimbilir Sonbaharla ne muhtesem bir goruntu olusmustur :-)

    ReplyDelete