Friday, September 12, 2014

Guney Fransa - Provence - C D'AZUR / SOUTH FRANCE - PROVENCE - COTE D'AZUR

St. Paul de Vence
Yine bir tepe uzerine kurulmus ve tarih boyunca guzelligin sembolu olmus bir köy St. Paul de Vence . Sair ve ressamlara ilham vermis bu bolgede heryer $ik sanat galerileriyle , studyolar , butikler ve kafelerle dolu . Bu gorkemli köyde ciddi bir restorasyon yapilmis olmasina ragmen eski caglarin sihri gunumuze dek surmus . Dar sokaklardaki ortacag yapilari ozenle korunmus . Buranin guzelliginden esinlenen ve yorenin ozelliklerini eserlerine yansitan sanatcilar arasinda Rus ressam Marc Chagall , Picasso , Matisse , Modigliani'yi sayabiliriz








La Colombe d'Or , Nice tepelerinde buyuk bir une sahip kucucuk bir restaurant . Matisse ve Picasso gibi sanatcilar burada yemeklerini yerler , sanat eserleri karsiliginda hesaplarini oderlermis . Bu yuzden , bu muazzam mutfaga sahip kucuk terracotta oteli , bircok muzeden daha degerli ve onemli resimlere ev sahipligi yapmaktaymis .


Eze
Ortacag atmosferini koruyan diger bir sanat köyu Eze , bolgenin en guzellerinden suphesiz . Eze isminin tanrica Isis'in isminden esinlendigi soyleniyor ki , koydeki kilisede ( Notre Dame de l’Assomption ) heykelinin olmasi bunu dogruluyor her ne kadar rivayet olsada .
Bin yillik tas yapilar , duvarlar , meydan ve sokaklar mistik bir hava vermis carpici bir guzellige sahip bu köye . Sanat galerileri ve dukkanlar eski evlerin ve ahirlarin donusturulmesi ile kazanilmis .
Eze'nin labirenti cagristiran daracik tas sokaklari icinde iki kilise , buyukce bir botanik bahce , evler ve kucuk demir toplarla oynanan '' Pétanque '' icin oyun alani mevcut .
Chateau Eze Oteli’nin terasi nefis bir panoramik manzara sunuyor . Maviyle yesilin bulustugu bu essiz goruntu karsisinda kahvelerimizi yudumlarken surekli cekim yaptik fotograf makinelerimizle .
Dunyaya parfumu , guzel kokulari hediye eden bu bolgede , unlu parfum firmalari Fragonard ve Galimard'in subeleri bulunmakta . Cesit cesit mis gibi kokular esliginde parfum uretim surecini gozlemleyebilir , parfum ve sabunlardan satin alabilirsiniz .




     '' Chateau Eze ''
     '' Eze Botanik Bahcesi ''


'' Fragonard parfumeri ''

Tourrettes-sur-Loup
Kayalik tepeler uzerine kurulmus kucuk , cok sirin bu ortacag köyu , boyama, seramik taki ve heykel gibi el sanatlari ile unlu . Buyuleyici bir goruntuye sahip bu koyde diger faliyetlerden biri buyuyen endustrisine buyuk katkisi olan menekse uretimi .
Tourrettes sur Loup'u kesfetmek icin guzel cicek sepetleri yerlestirilmis dar sokaklarinda , tonozlu gecitlerde ve tas basamakli merdivenlerinde dolasmak yeterli oluyor .
Chateau des Villeneuve köyde ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri .








Bormes Les Mimossas
Adindan da anlasilacagi gibi mimozalarin hatta mor begonvillerin ve yaseminlerin tum evlerin duvarlarini susledigi tipik bir Provence köyü Bormes-les-Mimosas . Subat ayinda envai cesit sapsari mimozalar nefis kokulariyla sokaklarda ve bahcelerde muhtesem bir goruntu olusturuyormus . Yamaca tutunmus köyun cevresindeki surlar , olaganustu guzellikte panoramik manzaraya sahip . Tum eski evler pembe cinilerle kapli . Gercekten kucuk bir köy olmasina ragmen ziyaret edip gormeye degicek bir yer .










Bu tatil bize gorsel bir solen yasatti resmen . Her yorgunluga her adima degdi . Umarim Provence’i daha once ziyaret edenlerin hatiralari , yeni kesfedenlerin de hayalleri renklenmistir … Bolgeden ilham alinarak bestelenen Bizet ' nin '' L'Arlesienne '' suiti ile Provence 'a veda ediyorum .

2 comments:

  1. Ayfercim nasil guzel bol gorselli bir post, hem de en sevdigim bolgede. Provence o kadar buyuk ki, ben bu paylastiklarindan sadece Eze yi gordum, ve kesinlikle bir gece kalmak icin donmeyi planliyorum, digerlerini de listeme ekliyorum. Sizin birlikte fotolarinizi da gormek cok hosuma gitti bu arada, umarim ben de sizin fotolarinizi cekerim buraya geldiginizde : ) Diger kacirdigim postlarina da bakacagim ilk firsatta.

    ReplyDelete
  2. Aylincim Provence ile ilgili ilk post'da da belirttigim gibi birbirinden guzel cok yer gezdik ama inan hic birini icime sindiremedim. Gunluk geziler oralarla butunlesmek icin yeterli degil! Birgun tekrar gidip sevdigim kasabalarda uzun sureler kalmak isterim bende.. Eze'ye gittiginde Chateau Eze otel'de kalirsan kulaklarimi cinlatirsin ;-) mucxxx

    ReplyDelete